Vain kolmen euron tähden


Lapsiperheiden ongelmat näkyvät monenlaisena oireiluna lasten elämässä. Eri tutkimusten mukaan 20-25 % nuorista kärsii jostain mielenterveysongelmasta. Samalla mielenterveysongelmat ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Lapsiperheiden ongelmat kärjistyvät pahimmillaan lastensuojelun asiakkuuteen ja aina huostaanottoon asti.

Ongelmien hoidosta ennaltaehkäisyyn

Yhden lapsen huostaanotto maksaa helposti yli 200 000 euroa koko huostaanoton aikana. Lisäksi tulevat muun sairaanhoidon kustannukset, mahdolliset terveydelliset ongelmat ja ongelmat koulussa sekä opiskeluissa. Ennaltaehkäisyllä olisi mahdollista keventää lastensuojelun työtaakkaa, kun ongelmia voitaisiin käsitellä jo ennen niiden kärjistymistä. Samalla vapautetaan päivähoidon ja koulun ammattilaisten resursseja ongelmatilanteiden selvittelystä kasvatus- ja opetustyöhön. On kaikkien etu, että lasten vanhempia ja lapsiperheitä voidaan tukea siten, että syntyviä ongelmia voidaan ennaltaehkäistä – tällä tavalla myös voidaan välillisesti turvata koulurauhaa, kun lasten oireiluun voidaan tehokkaammin puuttua. 

Miten toteutetaan?

Kokoomuksen lautakuntaryhmä esitti Sosiaali- ja terveyslautakunnalle 200 000 euron, eli yhden lapsen huostaanoton verran, lisärahaa. Tämä korvamerkattaisiin ennaltaehkäisevään neuvolatyöhön. Tällä rahalla olisi saatu palkattua neljä henkilöä, joilla olisi ollut esimerkiksi psykiatrisen sairaanhoidon tai terapeutin kokemusta. Nämä neljä ihmistä olisivat vuodessa voineet tavoittaa tuhansia asiakasperheitä ja tuoda lisätukea ja -osaamista neuvolatyöhön, joka valitettavasti resurssien rajallisuuden vuoksi keskittyy perustyöhön. Jo yksi ehkäisty huostaanotto olisi maksanut investoinnin myöhemmässä vaiheessa takaisin.

Kuka maksaa?

Kokoomus on sitoutunut talouskehykseen, jonka johdosta esitimme myös hyvin maltillista yhden euron korotusta asiakasmaksuihin. Asiakasmaksujahan eivät maksa alle 18 vuotiaat asiakkaat ja terveyskeskuskäynnit ovat muutoinkin neljännestä käynnistä eteenpäin maksuttomia, joka koskee erityisesti eniten terveyspalveluita käyttäviä. Pääasiallisesti muutos olisi koskenut siis tavallisia, työssäkäyviä aikuisia ja heillekin korotus olisi ollut maksimissaan kolme euroa vuodessa.

Oli ikävä huomata, että Kokoomusryhmä oli ainoana kiinnostunut ennaltaehkäisevästä perhe- ja mielenterveystyöstä, jolla on vaikutuksia vuosien päähän. On ilmeistä, että lastensuojelun kustannukset sekä käytösongelmat perusopetuksessa eivät ole vähenemään päin. Tälle rahalle on edelleen selkeä tarve. Valitettavasti vain Kokoomus oli halukas kustannuksiltaan maltilliseen uudistukseen. Onneksi tähän asiaan kiinnitti huomiota myös Vantaan Sanomat. Toivon, että keskustelu jatkuu aiheen ympärillä ja painopistettä saadaan siirrettyä reaktiivisen ongelmanratkaisun sijasta ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.